Pasta udang ros

goreng sekejap 5 batang sosej . kemudian angkat ketepi

goreng sekejap 8 ekor udang. season dgn garam  black pepper. kemudian angkat ketepi


tumis sebiji bawang holland yang telah didadukan

tumis 4 ulas bawang putih  yang telah didadukan dan setengah cili padi merah yang telah dipotong

masukkan 1 tin kecil tomato puree. masak seketika

masukkan whip cream 1 kotak kecil . kacau2


masukkan 2 sudu kecil garam

2 sudu kecil gula (perang)

2 sudu kecil serbuk perasa (separuh kiub bilis atau 1 sudu besar pes ayam balado)

1 sudu kecil sos tiram,  

2 sudu kecil paprika,  

1 sudu kecil garlic powder, 

1 sudu kecil onion powder,

1 sudu besar black pepper kasar


masukkan whip cream 1 kotak kecil . kacau2 sehingga sebati

[opsyenel 60ml jus anggur atau jus apple]

masuk 1@2 sudu besar cheese parmesan. masak kan sekejap sehingga sebati

masuk udang dan sosej yang dah dimasak

masuk 200 g pasta [rekomendasi jenis penne]

masuk basil, parsley secukup rasa

perah setengah biji lemon, 2 biji limau kasturi

masukkan hirisan daun ketumbar siam



Catatan popular daripada blog ini

Resepi Ayam goreng hat yai (Southern Thai Hat Yai Fried Chicken)

Bebola ikan tuna ala Filipina

Pumpkin Masala