Pasta udang ros

goreng sekejap 5 batang sosej . kemudian angkat ketepi

goreng sekejap 8 ekor udang. season dgn garam  black pepper. kemudian angkat ketepi


tumis sebiji bawang holland yang telah didadukan

tumis 4 ulas bawang putih  yang telah didadukan dan setengah cili padi merah yang telah dipotong

masukkan 1 tin kecil tomato puree. masak seketika

masukkan whip cream 1 kotak kecil . kacau2


masukkan 2 sudu kecil garam

2 sudu kecil gula (perang)

2 sudu kecil serbuk perasa (separuh kiub bilis atau 1 sudu besar pes ayam balado)

1 sudu kecil sos tiram,  

2 sudu kecil paprika,  

1 sudu kecil garlic powder, 

1 sudu kecil onion powder,

1 sudu besar black pepper kasar


masukkan whip cream 1 kotak kecil . kacau2 sehingga sebati

[opsyenel 60ml jus anggur atau jus apple]

masuk 1@2 sudu besar cheese parmesan. masak kan sekejap sehingga sebati

masuk udang dan sosej yang dah dimasak

masuk 200 g pasta [rekomendasi jenis penne]

masuk basil, parsley secukup rasa

perah setengah biji lemon, 2 biji limau kasturi

masukkan hirisan daun ketumbar siam



Catatan popular daripada blog ini

Resepi Ayam goreng hat yai (Southern Thai Hat Yai Fried Chicken)

Pumpkin Masala