Nasi beriani rice cooker [portion 1 orang makan]
beras - 2 cawan beras, 240g
ayam - 3 ketul
bahagian a (ayam)
ayam 3 ketul
gaulkan dengan kunyit dan garam
gorengkan suku masak
bahagian b (nasi)
sediakan beras 2 cawan
dibasuh bersih
rendam selama 30 minit
kemudian toskan air
bahagian a ii
panaskan minyak ghee
tumis 5 sekawan rempah, 2 btg kulit kayu manis (cinnamon stick), 3 bunga lawang (star anise), 4 bunga cengkeh (clove seed), 4 biji buah pelaga (cardamom) dan 2 helai daun salam (bay leaf), 1 sudu jintan manis(fennel seed)
masukkan bawang merah [2 biji sahaja, dihiris besar]. tumis sehingga garing dan perang woi
masuk ginger garlic paste [2 sudu besar] (halia 3 ibu Jari tangan + bawang Putih 4 ulas)
masuk tomato yang dipotong kecil
masuk serbuk nasi biriyani 2 sudu besar
masuk serbuk cili 1 sudu besar
masuk serbuk garam masala 1 sudu besar
masuk serbuk jintan Putih 1 sudu besar
[opsyenel] masuk tomato puree/sos tomato [2 sudu besar]
masuk air satu cawan
masak sampai minyak pecah
masukkan ayam
masuk garam 3 sudu teh
masuk lada hitam 1 sudu
masukkan yogurt putih/biasa [2 sudu besar]
setelah lauk ayam masak pindahkan ke dalam periuk rice cooker elektrik
masukkan beras yang telah direndam
masukkan air sebanyak 260 liter untuk beras 240g
pastikan semua beras tenggelam dalam air
masak nasi seperti biasa
rujukan
https://www.youtube.com/watch?v=R4KCSyiDLb4
https://www.youtube.com/watch?v=Nm7c82FSHYw
https://www.youtube.com/watch?v=M86yWmBLROA
https://www.youtube.com/watch?v=djzng8eVvHQ
https://www.youtube.com/watch?v=6pmXFgy1fnU
https://www.youtube.com/watch?v=PRzLMKQ3M8s
https://www.youtube.com/watch?v=SQZLWEWNEOU