Nasi beriani rice cooker [portion 1 orang makan]

beras - 2 cawan beras,  240g

ayam -  3 ketul


bahagian a (ayam)

ayam 3 ketul 

gaulkan dengan kunyit dan garam

gorengkan suku masak


bahagian b (nasi)

sediakan beras 2 cawan

dibasuh bersih

rendam selama 30 minit

kemudian toskan air


bahagian a ii

panaskan minyak ghee

tumis 5 sekawan rempah, 2 btg kulit kayu manis (cinnamon stick), 3 bunga lawang (star anise),  4 bunga cengkeh (clove seed),  4 biji buah pelaga (cardamom) dan 2 helai daun salam (bay leaf), 1 sudu jintan manis(fennel seed)

masukkan bawang merah [2 biji sahaja, dihiris besar]. tumis sehingga garing dan perang woi

masuk ginger garlic paste [2 sudu besar]  (halia 3 ibu Jari tangan +  bawang Putih 4 ulas)

masuk tomato yang dipotong kecil


masuk serbuk nasi biriyani 2 sudu besar

masuk serbuk cili 1 sudu besar

masuk serbuk garam masala 1 sudu besar

masuk serbuk jintan Putih 1 sudu besar


[opsyenel] masuk tomato puree/sos tomato  [2 sudu besar]

masuk air satu cawan

masak sampai minyak pecah


masukkan ayam 

masuk garam 3 sudu teh

masuk lada hitam  1 sudu

masukkan yogurt putih/biasa [2 sudu besar]


setelah lauk ayam masak pindahkan ke dalam periuk rice cooker elektrik

masukkan beras yang telah direndam

masukkan air sebanyak 260 liter untuk beras 240g 

pastikan semua beras tenggelam dalam air


 masak nasi seperti biasa


rujukan

https://www.youtube.com/watch?v=R4KCSyiDLb4

https://www.youtube.com/watch?v=Nm7c82FSHYw

https://www.youtube.com/watch?v=M86yWmBLROA

https://www.youtube.com/watch?v=djzng8eVvHQ

https://www.youtube.com/watch?v=6pmXFgy1fnU

https://www.youtube.com/watch?v=PRzLMKQ3M8s


https://www.youtube.com/watch?v=SQZLWEWNEOU







Catatan popular daripada blog ini

Pumpkin Masala

Tuna pasta

Resepi pancake amerika style