Nasi beriani rice cooker arabian style [portion 1 orang makan]
arabian style
bahagian ayam
panaskan minyak ghee
tumis 5 sekawan rempah, 2 btg kulit kayu manis (cinnamon stick), 3 bunga lawang (star anise), 4 bunga cengkeh (clove seed), 4 biji buah pelaga (cardamom) dan 2 helai daun salam (bay leaf), 1 sudu jintan manis(fennel seed)
masukkan bawang merah [2 biji sahaja, dihiris besar]. tumis sehingga garing dan perang woi
masuk ginger garlic paste [1 sudu besar] (halia 3 ibu Jari tangan + bawang Putih 4 ulas)
masuk tomato 2 biji yang dipotong kecil
masukkan ayam
tutup tudung periuk 5 minit
masukkan yogurt 1/2 cawan
masuk serbuk nasi biriyani 2 sudu besar
masuk serbuk cili 1 sudu besar
masuk serbuk garam masala 1 sudu besar
masuk serbuk jintan Putih 1 sudu besar
masuk serbuk kunyit 1/2 sudu besar
kacau sebati
tutup tudung periuk 5 minit
lemon jus 1 sudu besar
masuk hirisan daun coriander dan mint leaves
bahagian nasi
sediakan beras 2 cawan telah direndam 30 minit dan ditos
sediakan air 3 cawan air di dalam periuk
masukkan 5 sekawan rempah, 2 btg kulit kayu manis (cinnamon stick), 3 bunga lawang (star anise), 4 bunga cengkeh (clove seed), 4 biji buah pelaga (cardamom) dan 2 helai daun salam (bay leaf), 1 sudu jintan manis(fennel seed)
masukkan lemon jus 1 sudu besar
garam 2 sudu besar
masukkan beras yg telah direndam dan ditos ke dalam periuk
masuk hirisan daun coriander dan mint leaves
kacau mesra
masak sehingga nasi 70% masak
toskan nasi
masukkan nasi ke dalam periuk nasi elentrik
masukkan lauk ayam yg dimasak tadi juga
masak menggunakan periuk letreik seperti biasa
rujukan
https://www.youtube.com/watch?v=SQZLWEWNEOU
other reference
https://www.youtube.com/watch?v=LFP1uktgkIw
https://www.youtube.com/watch?v=ymHBvP_sxs0
https://www.youtube.com/watch?v=qtX3EmQjPrM