Ayam Panggang Thai aka Gai Yang
bahan2:
ayam seekor dibersihkan dan belum dipotong kecil2
bahan2 perapan:
untuk ditumbuk (lesung batu)
4 biji bawang putih (30 – 40 cloves)
2 batang serai lemongrass
2.5 sudu biji black pepper (kasar)
8 batang akar ketumbar
untuk dicampurkan:
4 sudu kicap cair
1 sudu sos ikan thai
2 sudu gula melaka
1 sudu kecap pekat manis
8 sudu air
bahan2 perapan optional:
1 sudu biji ketumbar
3 biji cabai melaka (personal preference)
5-7 hirisan lengkuas
1 sudu minyak masak/bijan (optional) sebagai pencair perapan
1 sudu sos tiram
2 sudu serbuk kunyit
cara2 penyediaan:
1. tumbuk ke semua bahan yang perlu ditumbuk dengan lesung batu
2. tumbuk perlahan-lahan dengan kuantiti yang kecil dulu kemudian masukkan secara meningkat
3. ditumbuk dengan lesung untuk mengeluarkan minyak/jus bahan2 tumbuhan
4. kemudian campurkan dengan bahan2 untuk dicampurkan dan gaul sebati
5. perap ayam seekor yang telah dibersihkan di dalam beg ziploc dan letakkan dalam peti sejuk semalam
6. sebelum dipanggan keluarkan ayam yang diperap dan thaw-kan ke suhu bilik dahulu sebelum dipanggang
Rujukan:
https://www.eatingthaifood.com/authentic-thai-grilled-chicken-recipe-gai-yang/
https://www.youtube.com/watch?v=3l9omsiaO2M
https://www.youtube.com/watch?v=Lb8tD6TUcn0
https://www.youtube.com/watch?v=P5kDs1dQwY4
https://www.youtube.com/watch?v=wVky2hrZupA