Megi goreng

bahan tumis kisar/tumbuk/potong:

2 ulas bawang putih

1 ulas bawang merah/rose

4 ekor ikan bilis (dibasuh)


bahan2 lain:

2 bungkus megi (direndam air panas 3-4 minit dan ditoskan)

setengah bungkus perencah megi kari

sos cili

kicap pekat/manis

sos tiram 

sawi atau baby kailan


cara2 masakan:

tumis bahan tumis. 

selepas naik bau, masukkan megi. Megi 2 bungkus telah direndam air panas selama 3-4 minit, kemudian toskan.

masukkan sos cili 1 sudu, kicap pekat/manis setengah sudu, sos tiram setengah sudu. 

masukkan perencah megi, gunakan hanya setengah dari sebungkus perencah itu.

gaulkan sebati. masukkan sedikit air.

masukkan sayur sawi atau baby kailan.

siap.


sesuai dihidangkan dengan sosej goreng atau ikan bilis goreng rangup atau telur.

Catatan popular daripada blog ini

Pumpkin Masala

Tuna pasta

Resepi pancake amerika style